Hoogsensitief

Ik wil met je een uitgebreidere beschouwing bespreken van de vier belangrijkste indicatoren voor een hoge gevoeligheid. Hoe weet je of je een heel gevoelig temperament hebt? De eerste aanloophaven is de HSP-schaaltest. Het is ook de moeite waard om de vier indicatoren te bekijken die gevoeligheidsexperts gebruiken om een hoge gevoeligheid te definiĆ«ren. Ben ik erg gevoelig? “Ik reageer sterk op kritiek.” “Ik wilde dat ik een dikkere huid had.” “Ik ben heel gevoelig geweest sinds ik een kind was.” “Ik raak snel gestrest en heb moeite met het omgaan met een lawaaierige omgeving.” Dit zijn slechts enkele van de dingen die ik normaal gesproken hoor van heel veel hooggevoelige mensen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet. Doet een van deze gedachten een belletje bij je rinkelen?

Hoewel deze gedachten bijvoorbeeld kunnen voortkomen uit psychische problemen op korte termijn, kunnen ze ook een indicatie zijn dat je erg gevoelig bent. Klinische psychologen beschrijven de vier indicatoren die je kunt gebruiken om te beoordelen of je zeer gevoelig bent, waarnaar ze verwijzen met het acroniem DOEG:

1. Diepte van de verwerking

2. Overstimulatie

3. Emotionele reactiviteit, inclusief empathie

4. Gevoeligheid voor subtiele stimuli

Volgens psychologen moeten alle vier de factoren aanwezig zijn om hoogsensitief te zijn. Ze moeten aanwezig zijn in een persoon van in de kindertijd en mogen geen direct gevolg zijn van een psychische aandoening of trauma. Hoewel het natuurlijk mogelijk is om heel gevoelig te zijn en tegelijkertijd aan een psychische aandoening te lijden.

Laten we eens kijken wat deze termen betekenen.

Diepte van de verwerking

De diepgang van de verwerking is het belangrijkste kenmerk van een hoge gevoeligheid, waar de andere drie indicatoren allemaal uit voortkomen. Het is moeilijk om de diepte van externe verwerking waar te nemen, maar het kan indirect worden waargenomen bij mensen die diep nadenken over dingen en sterke gevoelens ervaren in reactie op hun omgeving en de ervaringen die ze hebben. Hoge gevoeligheid is een probleem wanneer je wordt geconfronteerd met zowel positieve als negatieve sensaties en nuances in je omgeving, de diepe manier waarop je ermee omgaat en het ervaart. Op praktisch niveau betekent dit dat je iemand kunt zijn die veel nadenkt over spirituele en filosofische vragen, dat je moeite hebt om beslissingen te nemen en dat je graag analytisch en lateraal over problemen nadenkt.

Alles wat diep gevoelige mensen ervaren, verwerken ze diep, en elke ervaring laat sporen achter in de vorm van gedachten, gevoelens, indrukken, fysieke sensaties, herinneringen en fantasieƫn. Het is alsof de geest en het lichaam van een zeer gevoelige persoon een seismograaf zijn die subtiele trillingen in de grond kan absorberen en veel sneller en veel sterker reageert. Soms kan dit prettig zijn, omdat het een verrijkende ervaring kan zijn die het leven vitaal en gevarieerd maakt. Maar meestal kan het vermoeiend en stressvol zijn. Als de dingen die je ervaart heel diep worden verwerkt, dan is dit van toepassing op alle ervaringen die je in het leven hebt, of ze nu negatief of positief zijn.

Overstimulatie

Als je bijzonder gevoelig reageert op je omgeving en je de informatie en stimulatie om je heen diepgaand verwerkt door te observeren, reflecteren, voelen en reageren, dan kan deze overstimulatie snel leiden tot een gevoel van overmaat. Alle mensen bereiken onvermijdelijk een hoog niveau van opwinding wanneer ze een zeer hoge toonhoogte van stimulatie ervaren. In essentie vertegenwoordigt je niveau van opwinding het niveau waarop je zenuwstelsel wordt geactiveerd. Wanneer je reageert op externe en interne stimuli en ze verwerkt, neemt je fysiologische opwinding toe, wat op zijn beurt je gevoelens en gedachten voedt. De laatste twee kenmerken, emoties en overgevoeligheid, worden veroorzaakt door de eerste twee. Dit alles samen maakt je tot een zeer hoogsensitief persoon.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *